De bijdrage van onze coördinator opleidingen


Om vraag ( organisaties runs ) en aanbod (OCRA-Benelux) bij elkaar te brengen en in het kader van de professionalisering van de Obstacle Run sport heeft OCRA-Benelux in samenwerking met Survival Academy een cursus Official ontwikkeld.

De eerste cursus werd op 2 september 2015 gegeven en snel daarna op 7 september de tweede. De cursus op 7 september heb ik zelf gevolgd. De cursus werd gegeven in het leslokaal van Outdoor Valley in Bergschenhoek. Op zich was dit al een leuke gewaarwording, want we komen elkaar normaal gesproken alleen tegen tijdens het beoefenen van de sport. In een leslokaal waarin de theorie over de sport wordt gegeven en hoe als Official op te treden leer je elkaar weer op een ander manier kennen. Iedereen heeft uiteraard zijn eigen vragen, opmerkingen en meningen. Kortom het leslokaal geeft voldoende stof voor nuttige, leerzame en leuke discussies, die Jerry Jansen ( trainer ) goed weet te leiden.

Daarna mochten we buiten spelen en diegenen die zijn obstacle outfit nog niet aan had kreeg een paar seconden de tijd om zich om te kleden. Als snel stonden we buiten te trappelen om te mogen beginnen. We gingen namelijk het survival terrein van Outdoor Valley in om de theorie de we net behandeld hadden meteen in de praktijk te brengen. En dat is meteen de kracht van de cursus. De theorie en het ruleboek worden met aandacht behandeld en aansluitend mogen we meteen in een goed opgezet rollenspel het in de praktijk brengen. Deze manier van leren werkt super!

Tijdens de rollenspellen wordt je als Official in die rol meteen geconfronteerd met wat je in de praktijk tegen zou kunnen komen. Leerzame momenten. Waar het in essentie om gaat is

dat je als Official waarneemt hoe een wedstrijdloper een obstacle neemt en mocht dit in jouw beleving niet de juiste manier zijn ( ruleboek is hierin het kader ) hoe spreek je hem/haar hier dan op aan. Daarnaast geven de rollenspellen die je speelt ook inzicht in waar jouw natuurlijke talenten in waarneming en communicatie liggen en wat hierin je ontwikkelpunten zijn.

De cursus Official geeft je voldoende zekerheid om vol goede moed en zelfvertrouwen de praktijkdag te volgen. Tijdens de praktijkdag wordt je als official ingezet . Vooraf krijg je een briefing, maar hierna gaat het toch echt gebeuren. Op 24 oktober 2015 tijdens de Strog Viking Brother Edition was de allereerste inzet van Official. Ik had de eer mee te mogen doen. Deze eerste inzet in het algemeen, maar voor mij als Official in het bijzonder was best spannend en tegelijkertijd gaf het veel enthousiasme. Bijzonder leuk om te doen en veel bekenden tegen te komen, die jou plots als official zien staan en een verbaasde edoch spontane blik toewerpen. Daarnaast beoordeel je als official niet alleen of een wedstrijdloper het obstacle conform de regels neemt en zijn gedrag is zoals we dat volgens het ruleboek willen zien, zeker ben je ook aanmoediger. Je enthousiasme en gedrevenheid straal je uit , zodat de sfeer van sportieve competitie verstevigd wordt.

Als je de praktijkdag met succes volbracht hebt ben je geslaagd voor de cursus en ontvang je een certificaat.

Als ik de cursus Official in een paar woorden samenvat dan is het leerzaam, nuttig en vooral ook leuk !

Naast Official ben ik ook Coordinator Opleidingen OCRA-Benelux. Dit betekent dat ik de opleidingen, op het moment
met name de cursus Official, organiseer en de samen met collega’s de kwaliteit van de cursussen blijf doorontwikkelen.
We zijn nog op zoek naar sportievelingen die de cursus willen volgen en ingezet willen worden als Official voor het EK op 12 juni aanstaande.

Heb jij interesse lees dan de voorwaarden op onze website.

De cursussen die nu nog gepland staan zijn:

* 12 maart in Rotterdam
* 26 maart in Staphorst
* 1 april in Zaandam

In Belgie worden binnenkort twee cursussen gepland. Meer informatie volgt.

Heb je interesse, vragen? Neem gerust contact met mij op. Ik sta je graag te woord.

Johan van Bavel
johan@ocra-benelux.org
06-50518315